Ode an den Roquefort - Maître Philippe & Filles

Ode til Roquefort

Jeg ved godt, at det altid lyder mærkeligt, men sådan har det været siden den tidlige barndom: Roquefort er min absolutte yndlingsost – mit livs kærlighed, når det kommer til ost.

Roquefort

Jeg foretrækker at spise det almindeligt, når jeg lige mangler et salt- og smags-kick - for ja, det er utroligt aromatisk og nok ikke for dem, der er forsigtige med pasta med gorgonzola-flødesauce, når det kommer til blå... Hvis jeg ikke gør det. Når jeg er alene eller blandt folk som mig, og tingene skal være lidt mere civiliserede, smører jeg det på mit brød som en undtagelse. Så er det bedst at lægge et lag mildt saltet råmælkssmør under.

Det fine ved Roquefort: det imponerer ikke kun smagsmæssigt, men er også noget for hjertet. Vi skylder angiveligt dens skabelse til en kærlighedshistorie. Og det lyder sådan: Der var engang en ung hyrde. Han rejste i øjeblikket med sin flok i bjergene omkring den sydfranske landsby Roquefort sur Soulzon i det sydlige Frankrig. Så længere nede i dalen så han en smuk jomfru komme ad stien. Hun var sikkert på vej til sin bedstemor og havde kage og vin i sin flettede kurv. Åh nej, det er en anden historie... Under alle omstændigheder blev vores hyrde straks ramt af Amors pil, lod sin flok være i fred og gik efter damen. Men inden han helt tabte hovedet, stuvede han hurtigt sin proviantpose med noget rugbrød og fåreost i en hule.

Da han vendte tilbage dage senere, var han frygtelig sulten. Til sidst havde han nok kun levet af luft og kærlighed... Så han skyndte sig ind i grotten, hvor han fandt sit proviant, men i en ynkelig stand: ost og brød var dækket over det hele med blåskimmel. Da ethvert barn ved, at man ikke skal spise muggent brød, smed han det væk med tungt hjerte, men besluttede at spise osten. Og så skete der for mig, hvad der skete med ham: han smeltede bort og glemte jomfruen. Fra nu af var der kun plads i hans hjerte til blå fåreost!

Den blå Roquefort-hest hedder i øvrigt det samme som ham: “Penicilium Roqueforti”! Et godt navn, ikke?

Hvordan kan jeg bedst beskrive min kæreste? En sund teint er ikke nødvendigvis en af ​​hans hovedkarakteristika. I stedet glitrer han bleg hvid-grøn-blå og er altid en smule svedig. Det aftager dog ikke dens charme, for det er præcis sådan, jeg elsker det. Dens hvide dele er snehvide (i modsætning til den mere gullige Bleu d'Auvergne) og dens blå dele er blågrønne og let lodne. Den er nøddeagtig, smøragtig og let saltet med en behagelig, let fåraroma og dens konsistens er fugtig og cremet. Takket være dens smørbarhed er den også velegnet til skolesandwich. Ingen joke: Jeg gik i skole med Roquefort-brød. Og jeg havde stadig venner! Det meste af tiden var der ingen, der ville bytte plads med mig...

Ostetallerken

Roquefort bør ikke mangle på noget ostefad. Ellers passer den glimrende til pære og valnød og kan fint kombineres med søde vine som Sauternes . Eller, og nu bliver det virkelig fornemt, med portvin , sherry eller Madeira . Mmmmm…

Roquefort har mindst 52 % fedt i tørstof. 100 gram indeholder 355 kilokalorier og 31 gram fedt, hvoraf 20 gram er mættet. Hvis vi så tilføjer det rå mælkesmør og vin i ligningen, går vi sandsynligvis overbord. Men det betyder heldigvis ikke noget her. Resultatet af min ligning er: 100% nydelse, 100% kærlighed, 100% lykke.

I denne forstand: bon appetit!-- -

Vi har Roquefort lavet af rå fåremælk til €3,57 pr. 100 gram .

Instagram feed

Tilbage til blog

Abonner på vores nyhedsbrev

Vær den første til at vide om nye kollektioner og eksklusive tilbud.